Maart is de maand van de vrouw - profiteer van de speciale aanbieding 3+1 gratis/6+2 gratis!
Bestellen >

Alles over de menopauze


Wat is de menopauze?

De menopauze markeert per definitie het einde van de menstruatiecyclus en is een natuurlijk en biologisch proces. Het is een periode waarin de eierstokken eindelijk stoppen met functioneren en een vrouw haar vruchtbare potentieel verliest. Dit gebeurt wanneer de eierstokken hun functie niet meer uitoefenen, d.w.z. ze produceren geen eitjes meer met als gevolg dat het niveau van hormonen in het lichaam van een vrouw mee dalen. Het is die daling van de hormonen die verantwoordelijk is voor alle veranderingen in de stemming, gevoelens, en fysieke verschijning.

Een eierstok is een orgaan dat de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron produceert, en daarbij verantwoordelijk zijn voor het reguleren van de menstruatiecyclus en de ovulatie. Met de leeftijd rijpen eieren in de eierstok niet meer; de hormoonspiegel daalt, de menopauze komt op, en de menstruatiecyclus wordt onderbroken. Bij de meeste vrouwen gebeurt dit rond de leeftijd van 50 jaar. De menopauze is een normaal, fysiologisch verouderingsproces en dus zeker geen ziekte. Voor de meeste vrouwen is de menopauze een periode van veranderingen, alsook een periode waarin de hormonen spelen met emoties en gevoelens.

De meest voorkomende symptomen van de menopauze:

 Opvliegers en/of intensief nachtelijk zweten;
✓ Zich onwel voelen (vermoeidheid, uitputting, prikkelbaarheid, en stemmingswisselingen);
✓ Slapeloosheid;
✓ Waterretentie;
✓ Geheugenverlies en concentratieproblemen;
✓ Vaginale droogheid, laag libido, pijn tijdens geslachtsgemeenschap, en frequente vaginale infecties;
✓ Hoofdpijn;
✓ Droge, dunne huid die zijn glans verliest, snel veroudert, en zijn elasticiteit verliest;
✓ Urine-incontinentie, vaker plassen, en meer urineweginfecties;
✓ Depressie en/of snelle stemmingswisselingen;
✓ Gewichtstoename;
✓ Verouderd uiterlijk (broze nagels, diepe rimpels, en dun haar).

Tijdens de menopauze vertraagt de hormonale activiteit, wat ook de veroudering, de dichtheid, en de elasticiteit van de huid beïnvloedt. Verder neemt de secretie van geslachtshormonen - het jeugdhormoon (DHEA), testosteron en oestrogeen - aanzienlijk af. Deze onder-secretie veroorzaakt bijgevolg de veroudering van de huid. Door een lager niveau van oestrogenen wordt er minder collageen in de huid geproduceerd (zwakker bindweefsel), wordt de huid dunner, verliest het zijn elasticiteit, tastgevoel, en vertraagt het bovendien ook het metabolisme en verandert het de huidstructuur.

Omdat de hoeveelheid oestrogenen lager is, kunnen androgyne hormonen de overhand krijgen en deze de haargroei beïnvloeden, wat kan resulteren in een verhoogde beharing op ongebruikelijke plaatsen. Aan de andere kant verzwakt het ook de haargroei; de haren worden dunner en vallen uit.

Met het voedingssupplement Femisol voelt u zich ook vanbuiten mooi. Vitamine C draagt bij aan de vorming van collageen, wat belangrijk is voor gezonde bloedvaten, botten, haar, en nagels, terwijl zink de botten, haar, huid en nagels gezond houdt.


Zelfverzorgingstips voor tijdens de menopauze


De menopauze is een tijd waarin een vrouw de tijd moet nemen voor zichzelf en haar lichaam en moet bepalen hoe ze zich weer goed in haar vel kan voelen. Regelmatige lichaamsbeweging, geschikte hydratatie, en een gezond dieet helpen u dat voor elkaar te krijgen. Het is echter nog belangrijker om nergens in te overdrijven, maar ook voldoende tijd te nemen om te rusten en te slapen.

Regelmatige fysieke activiteit zal u helpen om u energieker te voelen en u zult hiermee ook uw gewicht gemakkelijker beheersen. De belangrijkste reden is dat het serotoninegehalte stijgt, wat uw humeur, algemeen welzijn, alsook de eetlust verbetert en een positieve invloed heeft op de slaapkwaliteit. Regelmatige lichaamsbeweging helpt u ook om spiermassa te behouden, wat belangrijk is voor de houding, mobiliteit, alsook het voorkomen van gewichtstoename. Vergeet echter niet dat regelmatige lichaamsbeweging ook uw botten versterkt en dit de beste manier is om osteoporose te voorkomen, die meestal in de menopauze begint.

Gezond eten is vooral belangrijk in de periode van ons leven waarin ons lichaam bepaalde veranderingen doormaakt. Het is de inname van gezonde en verse ingrediënten die kunnen bijdragen aan een beter humeur, een goede spijsvertering, en de algehele gezondheid kunnen bevorderen.
  • Eet elke dag veel verse, biologisch geteelde groenten en fruit.
  • Geef bij het selecteren van voedsel altijd de voorkeur aan voedsel met een hoog vezelgehalte om uw eetlust onder controle te houden, de spijsvertering te bevorderen, en uw hart ten goede te laten komen.
  • Drink veel schoon en vers water.
Bij gezonde voeding moet u er vooral op letten dat een verlaagd oestrogeengehalte verlies van botsterkte kan veroorzaken. Daarom raden we aan om de inname van voedsel dat rijk is aan calcium en vitamine D te verhogen. Consumeer divers voedsel dat rijk is aan calcium (melk en zuivelproducten, sardines, donkergroene groenten, en dergelijke).

Vergeet niet om vaker te ontspannen, goed te slapen, en naar uw lichaam te luisteren.

Naast de hierboven genoemde veelvoorkomende symptomen, betekent het stoppen van de vruchtbaarheid van een vrouw vaak een grotere emotionele verandering in het leven van een vrouw. Het veranderen van een jonge, levendige, vruchtbare vrouw naar een oudere, volwassen vrouw kan soms psychische en emotionele problemen veroorzaken. Toch bezit u zelf de krachten om hier de volledige controle op te hebben. Door de mechanismen van de menopauze te begrijpen, door te weten hoe u uzelf kunt helpen met natuurlijke hulpmiddelen, en door tijd voor uzelf te nemen, kan de menopauze een periode vol leven en plezier worden. Dit was dan ook wat we in gedachten hadden toen we op zoek waren naar de juiste ingrediënten en formules voor Femisol.




De menopauze behandelen:

Hormoontherapie: (HRT) of natuurlijke behandeling

De hormoonvervangingstherapie of medicijnen die de hormonen bevatten die het lichaam van een vrouw stopt met produceren na de menopauze, heeft een aanzienlijke invloed op de gezondheid en het welzijn. Hormonen verbeteren de stemming, beschermen het hart, onderhouden gezonde botten, lossen problemen van vaginale droogheid op, en verbeteren het libido. De hormonale balans is erg belangrijk om u goed te voelen. Uw arts of gynaecoloog bepaalt de methode die voor u het meest geschikt is met betrekking tot uw gezondheid en levensstijl. Vanwege verschillende mogelijke complicaties (zoals een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, het risico op borstkanker, maagdarmkanker, enz.), is hormoontherapie geen lange termijn oplossing en vereist het een zorgvuldige monitoring van de medische toestand en is deze dus zeker niet geschikt voor elke vrouw.
 
Een groot percentage van de vrouwen wordt geïntimideerd door menopauzale hormoontherapie of mag deze niet gebruiken (wegens eierstokkanker of borstkanker, die zich voedt met oestrogeen). In deze gevallen wordt een natuurlijke behandeling aanbevolen. Een natuurlijke behandeling is geen alternatief voor de hormoonvervangingstherapie (HRT), maar sommige menopauzeklachten kunnen op deze manier wel worden verlicht.

Fyto-oestrogenen zijn natuurlijke stoffen die het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen imiteren omdat hun chemische structuur sterk lijkt op het oestrogeen uit het lichaam. Daarnaast reguleren ze de functie van endogene oestrogenen, meestal door zich te binden aan oestrogeenreceptoren, waardoor ze bijdragen aan de hormonale balans. Ze hebben een zwakker effect dan het natuurlijke oestrogeen, ze worden veel sneller afgebroken, en worden niet in de weefsels opgeslagen. Enkele van de belangrijkste bronnen van fyto-oestrogenen zijn de rode klaver (Trifolium pratense) en soja (Glycina max). Daarom hebben we besloten dat rode klaver het belangrijkste ingrediënt moet zijn in het voedingssupplement Femisol.

Stadia van de menopauze

Vooraf zijn er drie stadia van de menopauze gedefinieerd: de perimenopauze, de menopauze en de postmenopauze.



Hoe lang kan de menopauze duren?

De meeste vrouwen ervaren gedurende vijf tot tien jaar veranderingen tijdens de menopauze. Bij de meeste is ongeveer vijf jaar waarschijnlijker, maar bij sommige vrouwen kunnen de symptomen over een langere periode verschijnen en weer verdwijnen.


All rights reserved; 2012 - 2024
Production: MMstudio
close Wij gebruiken cookies om de beste ervaring op onze site te garanderen.

Als u dit laatste blijft gebruiken, zijn wij van mening dat u het gebruik accepteert.
(More information)

Accepteren, Cookies?
OK